UV LED er grønnere, billigere og bedre

UV LED og RESUCAT 210-29 farveserien giver fremragende fordele for trykkerier, da LED er bedre for mennesker og miljø, omkostningseffektivt og producerer print med lavt lugt samt en række andre fordele.

Du kan kun opnå disse fordele, hvis du bruger trykfarve optimeret til UV LED.

RESUCAT trykfarve fra Resino er velkendt for fødevaresikkerhed, fremragende vedhæftning på plast, koge- og sterilisation-ægte.

I de sidste par år har Resino arbejdet på en LED-optimeret version af RESUCAT UV-farve til flexotryk og er nu klar til at lancere den lugtsvage UV LED hærdende farve, RESUCAT 210-29 serien.

Hvorfor skal du vælge et UV LED-system? Her er vores tanker.

Grønnere

Miljømæssige fordele ved UV LED

Først og fremmest er UV LED mere miljøvenlig sammenlignet med kviksølvlamper. Det er vigtigt, at virksomheder i industrien omstiller sig til en kviksølvfri økonomi, fordi det vil reducere emissioner til luft, jord og vand samt skader på menneskers sundhed.

UV LED bidrager også til at eliminere emission af ozon. Traditionelle lamper udsender ozon, som har en kemisk lugt. Denne ozon er ikke sund for mennesker eller planeten, fordi ozon ved jordoverfladen er luftforurenende. Derfor vil eliminering af ozon forbedre luften og arbejdsmiljøet.

Minamatakonventionen om kviksølv

FN har vedtaget en global traktat, Minamatakonventionen, som er en der har til formål at udfase kviksølv for at beskytte mennesker og miljø mod de skadelige påvirkninger. Minamatakonventionen udfaser og reducerer blandt andet brugen af kviksølv i flere produkter og processer, forbyder nye kviksølvminer, udfaser eksisterende kviksølvminer og kontrollerer foranstaltninger vedrørende påvirkningen af miljøet (luft, jord og vand). Du kan læse mere om Minamatakonventionen via dette link.

Det betyder, at virksomheder skal finde løsninger til at udfase kviksølv i produkter og processer.

Den traditionelle UV-lampe er også lavet af kviksølv, hvorimod UV LED-lampen er fri for kviksølv.

Reducerer energi

Vi ved fra egen husstand, at et skift til LED-pærer sparer energi. Dette er også tilfældet ved skift fra UV-kviksølvlamper til LED UV.

Ved hjælp af et UV LED-system kan de ydre segmenter af UV-lys slukkes for at hærde et mindre område. For eksempel, hvis Kviksølvlampen er 400 mm bred, vil den varme og lyse over alle 400 mm, når den tændes.

Mange trykkerier printer på materiale, som er 65 eller 100 mm brede. Det er således kun en del af lampeemissionen, der aktivt eksponerer substratet.

Dette giver dig mulighed for at optimere energiforbruget med UV LED-lamper, da du kan slukke for UV-lyset i de områder, hvor UV-lyseksponering ikke er nødvendig.

Dermed vil LED-lamper være godt for virksomhedens økonomi og miljøet.

Billigere

Højere trykkehastighed

Ved at bruge UV LED-systemer vil du opleve en meget hurtig hærdningsrespons. Dette er mere omkostningseffektivt, da du kan printe med en højere hastighed og dermed øge produktiviteten.

Lang levetid for UV LED-lampe

Levetiden for UV LED-lamper er mere end 20.000-60.000 timer. Derfor kan du bruge UV LED-lampen i op til 3 år.

Mindre vedligeholdelse

Kviksølvbuelamper har skodder og reflektorer, som kræver opmærksomhed og vedligeholdelse for at sikre ydeevne og konsistens. UV LED-lamper har ikke skodder og reflektorer. Derfor undgås denne vedligeholdelse, som dermed mere omkostningseffektiv.

LED array dioder. Billede fra GEW.

Bedre

Lav udsendelse af varme fra lampen, hvilket inducerer mindre krympning på underlag

Lav udsendelse af varme fra lampen, hvilket inducerer mindre krympning på underlag

Et UV LED-system genererer ikke så meget varme. Derfor kan film, krympemuffer og andre delikate materialer behandles uden varmeskader.

Høj intensitet

Der er en meget høj energi rettet mod det specifikke område, da UV LED-lampen er koncentreret ved en smal bølgelængde. Kviksølvbuelamper har en dårlig ensartethed, især i kanterne, som kunden ikke oplever med UV LED-lamper.

UV-intensitet

Bedre hærdning

UV LED er yderst effektivt, da det også gør det muligt for farven at tørre hurtigere. UV LED-systemet giver også mere forudsigelig og kontrollerbar hærdning, som skaber stabilitet for kunden. På den måde kan kunden også opnå mere konstant kvalitet.

Relativ intensitet eksponering for substratet. Billede fra Phoseon.

Optimeret produktivitet

LED UV-lamper er i fuld intensitet, straks de tændes, hvorimod kviksølvslamper har brug for tid til at varme op og køle ned.

Brug af UV LED giver øget trykkeproduktivitet, fordi du ikke skal vente på, at lamperne er klar. Hvis du printer for tidligt med kviksølvlampehærdning, kan du opleve dårlig tørring på trykket, hvilket genererer spild. Dette reduceres ved at bruge UV LED.

Lav lugt

Som nævnt udsender UV LED ikke ozon, der er usundt for mennesker og miljø. Ydermere har ozon også en ubehagelig kemisk lugt, som vil blive undgået ved UV LED-systemer.

Samlet set giver UV LED-lamper og RESUCAT 210-29-serien fremragende fordele for trykkerier, da LED er bedre for mennesker og miljø, omkostningseffektivt og producerer tryk af samme eller højere kvalitet.

Hvorfor er en anden farvevariant nødvendig til UV LED?

Traditionelle kviksølvlamper spreder intensiteten over et bredt spektrum af bølgelængder, hvorimod UV-output fra LED-lampe er koncentreret omkring et smalt spektrum.

Af denne grund er det nødvendigt at justere farverne for, at hærdningsaktiviteten passer nøjagtigt til lampens udgangsbølgelængde. Derfor har Resino justeret fotoinitiator(erne) i farven til at absorbere specifikt i samme bølgelængde som LED-lampens maksimale udgangspeak, hvilket giver hurtig tørring.

Denne justering er især vanskelig for pigmenterede systemer, hvor også pigmentet skal vælges til at have den laveste absorption ved den specifikke bølgelængde.

Hvis alle fordelene ved UV LED-systemet skal være tilgængelige, er der derfor behov for samarbejde mellem lampeproducenter, trykkerier og farveleverandører.

Vil du have UV LED-farve?

Vores nye trykfarveserie, RESUCAT 210-29, er en kationisk UV-hærdende farve til flexotryk.

RESUCAT 210-29 har meget høj modstandsevne, herunder koge-, olie-, fedt-, varme- og frost-ægtheder. LED UV-farveserien er designet med et råmaterialeudvalg for at opretholde fødevaresikkerheden og migrationsegenskaberne som opnået med andre RESUCAT 210-farveserier.

RESUCAT-farveserien er også velegnet til fleksibel emballage, herunder pølseskind, krympeposer, retort- og vådsteriliseringsbestandigt tryk og meget mere.

Vi hjælper gerne i din proces omkring UV LED, og hvordan det kan implementeres af din virksomhed.